Het concept
Proeflokaal de Tuin gelooft in duurzaamheid en wil verspilling voorkomen, wereldwijd verspillen we 1,3 miljard ton voedsel, dit is een derde van de gehele productie. Om dit terug te dringen kan iedereen een steentje bijdragen door bewuster om te gaan met voedsel. Proeflokaal de Tuin heeft in 2016 een restaurant in de Tuinstraat opgericht om deze doelstelling na te streven. Elke week een nieuw aanbod aan gerechten, voor- hoofd- na met soms bijpassende wijnen die via de toegankelijke website ook online te bestellen zijn. Hierbij de samenwerking aangegaan met onder andere Goei Eete als afhaalpunt in het centrum en Zuiderzwam waarmee ik heerlijke vegetarische gerechten heb kunnen bereiden. Zij hebben prachtige concepten gelanceerd met als gedachte de afstand tussen de boer en de consument te verkleinen door een aantal overbodige schakels uit de voedselketen te halen. Het aanbod is geheel transparant, je weet waar je appel vandaan komt en waar het rund gegraasd heeft. Daarnaast weet je ook wat de boer/producent er aan over houdt wat de kwaliteit die hij levert alleen maar ten goede zal komen en zo is de cirkel rond.
Twee jaar heeft Proeflokaal de Tuin in de Tuinstraat kunnen experimenteren en leren. Zo hebben we alleen seizoensproducten toegepast en geleerd middels masterclasses hoe we met respect een in Zeeland aangereden hert tot een fantastisch eindproduct kunnen brengen door er mooie gerechten van te bereiden waarbij " van kop tot staart" de insteek is! Daarnaast is Proeflokaal de Tuin ook twee jaar opdrachtgever voor de eerste jaars studenten van Fontys Trend Research & Concept Creation in Lifestyle (voorheen International Lifestyle Studies) geweest om dit concept een toekomstbestendig karakter te geven.
Inmiddels drie jaar verder, waarin we van Tuinstraat naar Willem-2 straat zijn verhuisd, naar de keuken van Theater de Nieuwe Vorst om precies te zijn. Vanuit deze plek zijn we de catering gaan doorpakken. Voor veel producties bij Theater de Nieuwe Vorst zoals Festival Circulo, Makershuis Tilburg maar zijn we tevens samenwerkingen aangegaan met Te Gekke Etentjes en hebben we al vijf jaar de catering verzorgd voor het IFFR in Rotterdam.
EN TOEN KWAM CORONA.....
En tegelijkertijd het moment van bezinning, van stress naar rust en van alles aannemen naar een stop. Paniek eerst maar na een paar weken een gevoel om in alle reinheid weer bewust te worden waar we mee bezig waren.
Nu, vijf jaar verder, is een mooi moment om tijdens het eerste lustrum terug te kijken en te evalueren, wat de pro"s and con's zijn, heeft Proeflokaal de Tuin echt iets kunnen bewijzen? Overtuigd is ze dat de boodschap, om eens wat dieper na te denken over wat je consumeert, zeer is geslaagd. Ook wat betreft de overtuiging om meer lokaal te kopen en per seizoen. De diverse maaltijden zijn daar het bewijs van!
PROEFLOKAAL DE TUIN
Heeft veel geleerd en leert nog steeds en wil kennis graag delen. Wist je bijvoorbeeld dat ons huidige voedselaanbod wereldwijd per dag aan 4500 KCAL voorziet, terwijl we maar 2000-2500 KCAL nodig hebben?! Dan snap je waarschijnlijk ook wel dat deze overproductie oorzaak nummer één is van CO-2 uitstoot, onze levensbodem om zeep geholpen wordt door grootschalige industriële productie! Vergeet daarbij niet dat daardoor de "welvaartsziektes" alleen maar zullen toenemen en dat is desastreus voor onze planeet en de mens!
LATEN WE HET TIJ KEREN...
...en bewuster bezig zijn met wat we eten! Het kan heel simpel:
- probeer zo veel mogelijk lokaal in te kopen, weet wie je leverancier is, kijk bijvoorbeeld eens op de site van Goei Eete of Groeituin013 - ben bewust van wat en hoeveel je koopt zodat er geen afval ontstaat - mijdt supermarkten, zij bepalen jouw koopgedrag op mega slinkse marketing wijze zonder rekening te houden met de leveranciers die worden uitgeknepen etc.
KLEINE STAPJES
Maken het verschil! Doe je mee?!